Lek istället för stress

”När du kommer hem ska du tänka att du hänger av dig din jobbpåse i ett träd eller buske bredvid ditt hus, innan du går in. Och sen på morgonen tar du bara ned påsen igen innan du går iväg till jobbet”, var ett tips jag fick av min kloka äldre kvinnliga kollega. Värt att pröva för att få lite lugnare nattsömn, tänkte jag. Men jag hade lite svårt att föreställa mig en jobbpåse och insåg att det för mig snarast handlade om att försöka tygla en liten ”jobbig” hundvalp.

Här knyter jag fast min ”jobbhund”

Följande arbetsdag avslutade jag helt enkelt med att binda fast den lilla ”jobbhunden” i tallen i vår trädgård. Alltså det tar ju såklart tid att uppfostra en valp, men tankeleken har faktiskt fungerat över förväntan. Efter bara några dagar slutade ”valpen” åtminstone att hålla mig vaken om nätterna och nu börjar hon inte krafsa på dörren förrän väckarklockan ringer. Det är spännande detta med att försöka styra om sina tankar med hjälp av sin fantasi. Det är liksom som om hjärnan inte riktigt kan skilja det ena från det andra och därför går att lura lite grann.

En liten ek har gott om tid

Det andra jag gör är att jag försöker intala mig själv att jag har gott om tid istället för att tänka att jag har ont om den. Detta är något som Bodil Jönsson lyfter fram särskilt i sin senaste bok som heter just så ”Gott om tid” och har en liten ek på framsidan som en symbol för just detta. När jag låtsas att jag har gott om tid och upprepar för mig själv att ”Det är lugnt” och ”Du hinner” så känner jag mig genast lite lugnare. Okej vad skönt, jag har ju gott om tid, tänker jag.

När det är väldigt mycket som ska göras och allt går i ett högt tempo runt ikring, försöker jag gå in i rollen som Monomästaren. En monommästare är en person som (i motsats till multi) bara kan göra EN sak i taget. En monomästare har bara en sak på sin att-göra-lista. En en-punktlista. Visst kan det hända att hon blir avbruten i sitt fokus av ett barn eller en kollega men efter avbrottet återvänder hon bara till sin fokusuppgift tills dess att uppgiften är slutförd. Först då lyfter hon blicken och frågar (sin hund som står där, ivrigt viftande på svansen) vad som är dags att göra härnäst.

En monomästares att-göra-lista

Ett svar på ”Lek istället för stress”

  1. Såå bra! Tack! Ska testa både hunden – eller vildhästen i mitt fall – och monomästaren direkt!

Kommentarer är stängda.

Denna hemsida använder kakor (cookies). Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du denna användning.