Avatarer och Fuldans

När man pratar stress, återhämtning och hållbar vardag kommer man lätt in på träning. Rörelse är ju så fantastiskt bra för att minska stress i kroppen och få ny energi. Men hur ska man göra för att bli tillräckligt motiverad för att lyckas få till den?

Att tävla eller att sätta upp olika mål och träningsutmaningar för mig själv har jag sedan länge gett upp på. Och att försöka muta mig med dyra gymkort eller snygga träningskläder fungerar inte heller. Nej det enda som funkar är att träningen är riktigt rolig. Och hur blir den riktigt rolig då? Jo såklart genom lek!

Min främsta träningslek är att jag leker att jag är en cykelmästare. En cykelmästare ser cykeln som det optimala sättet att förflytta sig på, eller kanske till och med det enda. Cykeln är nästan som en förlängd del av en mästares kropp. En cykelmästare cyklar varje dag året runt oavsett väder. Om någon frågar om hon inte ska ta bussen när snön bokstavligen vräker ned, ler hon bara ett förvånat leende och skakar på huvudet som om frågan var ett skämt.

Jag springer även gärna men bara om jag får springa i skogen. Här leker jag att jag är en avatar. Jag leker med tanken på att jag smidigt springer fram mellan träden. Hur hela min kropp rör sig som om den är del av naturen och hur mina bara blåa fötter nästan ljudlöst hoppar över stenar och rötter. Plötsligt inser jag att jag visst sprungit flera kilometer.

Silent disco

Att dansa är för mig ändå den överlägset roligaste och mest lekfulla rörelseformen och faktiskt en väldigt lättillgänglig form av träning om man bara lyckas få bort all form av prestation. Ett sätt att komma runt detta är att tänka ”Fuldans”. Fuldans är en egen dansstil som de flesta lätt kan lära sig. Grunden i dansstilen är överdrivna rörelser i kombination med en cool min. Att sätta på gamla 70 och 80-tals hits och sträcka upp sina pekfingrar i luften samtidigt som man diskar eller plockstädar brukar vara ett bra sätt att komma igång. Musikalhits funkar också alldeles utmärkt. Kom ihåg ju att fulare och fånigare du dansar desto närmare kommer du denna överlägsna dansstil om man vill skaka av sig dagens stress och spänningar. Har du familjemedlemmar som inte uppskattar din nya musikstil? Inga problem. Bara på med hörlurar och rocka loss ändå. ”Silent disco” är för övrigt riktigt bra för att få bort prestationen i dansen, ingen har ju den blekaste aning om du alls håller takten, sååå befriande.

Denna hemsida använder kakor (cookies). Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du denna användning.